در اسفند ماه سال گذشته 30 کشور منشور بین المللی ممنوعیت استفاده از بمبهای خوشه ای را تصویب کردند. برای آنکه منشور ضمانت اجرایی یابد، از میان ۱۰۷ کشوری که آن را امضا کردهاند، باید ۳۰ کشور آن را به مرحله اجرا می گذاشتند. تعداد این کشورها، اکنون به ۳۷ رسیده و به این ترتیب، سازمان ملل متحد می تواند در نشست امروزخود اجرایی شدن منشور را رسما اعلام کند.
بمبهای خوشه ای می توانند از هواپیما یا سکوهای پرتاب موشکی پرتاب شوند. بدنه این بمبها در آسمان باز می شوند و تعداد بیشماری بمب کوچک (بمبلت) را در زمینی گسترده پخش می کنند. این بمبها درست مثل مین، در هنگام تماس انسانها یا حیوانات منفجر می شوند. کسی که با بمبهای خوشه ای تماس می گیرد، اگر بلافاصله نمیرد، حتما به سختی معلول میشود.
۱۰۰ هزار قربانی
به استناد گزارش سازمان بین المللی معلولان، تا امروز حدود ۱۰۰ هزار نفر قربانی این بمبها شده اند. از این میان 98 درصد قربانیان غیرنظامی و یک چهارم آنها کودک بوده اند.
کانادا، انگلیس، افغانستان، عراق و بسیاری از سرزمینهای آفریقایی، جزو ۳۷ کشوری هستند که منشور ممنوعیت استفاده از بمبهای خوشهای را به مرحله اجرا گذاشته اند.
یک موفقیت بزرگ
نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر و صلح طلب، اجرایی شدن منشور سازمان ملل متحد را گامی مهم ارزیابی می کنند. یک سخنگوی اتحادیه مبارزه با بمبهای کوچک در وین به خبرگزاری آلمان گفته است: در بیش از یک دهه گذشته، اجرایی شدن کنوانسیون ممنوعیت کاربرد بمبهای خوشه ای، یکی از مهمترین پیمانهای خلع سلاح بوده است.
فعالان صلح امیدوارند که اجرای منشور ممنوعیت بمبهای خوشه ای، تاثیری مشابه پیمان منع مینها را داشته باشد که در سال ۱۹۹۷ به تصویب رسیده است.
نظر شما